Týden zdravé výživy
10. - 14.3. 2025
ŠOPSKÝ SALÁT (1. třída)
Ingredience: 4 rajčata, 1 okurka, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 malá červená cibule, 150 g balkánského sýra, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octa (nebo citronové šťávy), sůl a pepř podle chuti, čerstvá petržel nebo bazalka na ozdobu
Postup přípravy: Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kousky. Okurku oloupejte (pokud je potřeba) a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka. Papriky zbavte semínek a nakrájejte na tenké proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo kostičky. Všechnu zeleninu dejte do mísy a promíchejte. Zakápněte olivovým olejem, přidejte ocet (nebo citronovou šťávu) a dochuťte solí a pepřem. Balkánský sýr nastrouhejte nebo rozdrobte na salát. Nakonec ozdobte nasekanou petrželkou nebo bazalkou.
ŘECKÝ SALÁT (2. třída)
Ingredience: Salátová okurka, rajčata, papriky (kapie), červená cibule, olivy (černé nebo zelené), řecký sýr Feta příp. Balkánský sýr, olivový olej, řecké koření Gyros, sůl (dle chuti).
Postup přípravy: Všechnu zeleninu i sýr nakrájíme na kousky (jak nám bude vyhovovat), lehce posypeme kořením Gyros, příp. přisolíme a zakápneme olivovým olejem. Nakonec salát důkladně promícháme a necháme chvíli odležet. Dobrou chuť! Kalí órexi!
SALÁT COLLESLAW (3. třída)
Ingredience: 1/2 hlávky zelí, 1 malá cibule, 2 lžíce olivového oleje
Zálivka: 100g majonézy, 100 g bílého jogurtu (nebo smetany), citronová šťáva, 1 lžička hořčice, cukr, sůl, bílý mletý pepř
OVOCNÉ SALÁTY (4. třída)
Ovocný salát s medovou zálivkou - ingredience:
exotické ovoce - pomeranče, mandarinky, mango, banány, kiwi
medová zálivka - med, limetková šťáva, trochu skořice
Ovocný salát se zakysanou smetanou - ingredience:
ovoce - jablka, hrušky, maliny, borůvky, banány
zálivka ze zakysané smetany - zakysaná smetana, javorový sirup, chia
Ovocný salát s jogurtem - ingredience:
ovoce - jablka, hrušky, maliny, borůvky, banány, pomeranče
zálivka z jogurtu - bílý jogurt, lesní med, ořechy
TZATZIKY (5. třída)
Ingredience: sůl, olivový olej, česnek, 3 salátové okurky, pepř mletý, 1 lžička citronové šťávy, bílý jogurt, nasekaný kopr
Postup přípravy: Nastrouháme okurku na jemném struhadle. Smícháme ji s bílým jogurtem, solí a s trochou pepře. Přidáme speciální koření na tzatziky, zamícháme, přidáme citronovou šťávu. Nasekáme si kopr a vmícháme do směsi.
Datum poslední aktualizace: 4. 4. 2025 12:46
